In the summertime

Ah, de zomer komt er weer aan: meisjes in minirokjes, stoned worden in het Terkamerenbos en feesten in openlucht. Omdat de combinatie van zon en andere opbeurende middelen er wel eens voor kan zorgen dat je het noorden kwijt raakt, krijgt u hier van mij een wegwijzer voor de zomermaanden. Zoals u zult zien, hoeft u zich geen enkel moment te vervelen. Meer nog, af en toe zal u snakken naar enkele dagen rust in een funpacket holiday. Nu enkel nog hopen dat het weer een beetje mee zit.

Ik weet niet wanneer uw examens gedaan zijn, maar hopelijk voor 23 juni, want dan vindt België’s antwoord op de Loveparade plaats. De City Parade in Luik, stad van Starflam en junkies, zou wel eens een fijn evenement kunnen worden. “Make a date with the future,” is het motto van de Parade, zoals wel vaker met motto’s een zeer weinig zeggende frase. Maar wie heeft er een motto nodig om te feesten? Ik niet in ieder geval. En gefeest zal er worden. Men belooft ons 30 trucks, drie soundsystems voor de warming-up, een free party tot middernacht en vijf officiële City Parties. Kozzmozz doet mee, wat toch al een goed teken is. Daarnaast treden de créme der Belgische house, techno en D&B DJ’s aan, waaronder System-d (remember BTS), plus Kevin ‘Mastery’ Saunderson, The Advent, Ed Rush, Charles Chillings en nog een heleboel fijne mensen. Zou best wel eens een graaf feestje kunnen worden daar in Luik.

Het volgende weekend in traditioneel voor T/W gereserveerd. Wie zich afvraagt waar die T de laatste jaren voor staat, krijgt dit jaar een antwoord: House Torhout. Op 30 juni en 1 juli mag de Oost-Vlaamse gemeente dus weer massa’s volk verwachten. Twee dagen, vier tenten en een massa DJ’s, waaronder: Felix da Housecat, Stacey Pullen, Phuture 303, Justin Berkovi, Cari Lekebush, Aphrodite, Jack De Marseille, Bob Sinclar en DJ Yellow. Niet van de minste dus. Het feest is al om half twee gedaan, maar gelukkig is er een after party voorzien. Misschien nog even vermelden dat ook dit evenement powered by Kozzmozz is.

Vandaar ook dat er geen Kozzmozz op 1 juli is, zoals de traditie gebied. Een zeer spijtige zaak, aangezien dit meestal de beste editie van het jaar was. Deze keer dan maar tentje opslaan in Torhout. Een week later is het dan weer tijd om massaal de taalgrens over te trekken, richting Dour. Het gelijknamige vierdaagse festival is en blijft een must. Wie er allemaal komt spelen, maakt minder uit dan welke drugs er allemaal geconsumeerd worden. De gebrekkige organisatie is tegelijk wat dit festival zo speciaal maakt en haar grootste nadeel. Als het na enkele dagen begint te regenen, krijgt de camping de aantrekkingskracht van een Bosnisch vluchtelingenkamp. Bovendien kan de sfeer er soms behoorlijk vijandig worden, waarschijnlijk een gevolg van de grote verscheidenheid aan mensen die er neerstrijken. Al bij al blijft het een unieke belevenis, die zeker niet te missen is.

Vorige jaren moesten velen Dour na één of twee dagen verlaten als ze de Loveparade in Berlijn niet wouden missen. Dit jaar heeft het noodlot ervoor gezorgd dat je beiden voor honderd procent kan meemaken. De Loveparade is namelijk een weekje naar achter verschoven, doordat een andere manifestatie Berlijn reeds geclaimd had voor het traditionele Love weekend. Op 21 juli zal de stad weer vollopen met miljoenen feestlustigen, een gebeurtenis die uniek is in de wereld. Alhoewel Groot-Britanië, Zuid-Afrika, Israël en Zwitserland elk hun eigen Loveparade hebben gekregen, gaat er nog steeds niets boven Berlijn. Het is iets wat je niet kan navertellen, enkel zelf beleven.

Ondertussen zijn Gent de tiendaagse fieste ook uitgebarsten die zoals steed ook de Ten Days huisvesten. Sinds vorig jaar spijtig genoeg niet meer in de Star building aan het Gravensteen, maar in de Eskimo fabriek buiten het centrum. Dit betekend dus dat je niet meer geconfronteerd wordt met oma’s bierbuiken en Edy Wally’s showorkest telkens je een luchtje gaat scheppen, tegelijk een gelukkige en een spijtige zaak. Het zicht van tientallen moegefeeste zielen voor het Gravensteen behoorden voor mij tot de ervaring die Ten Days is, maar is dus niet meer.

Dan even fast forwarden naar augustus, meer bepaald het tweede weekend van die maand, waarop Oostende naar goede gewoonte enkele duizenden party people mag verwelkomen ter gelegenheid van Fuse Beach. Als ik even gemeen mag zijn het enige waar Fuse nog goed voor is. Het maakt in ieder geval alles goed wat ik haat aan Fuse. ’s Namiddags staan grooven op het strand, dan verhuizen naar het casino voor de echte party en uiteindelijk terug op het strand belanden meet een bende dopeheads die van geen ophouden weten. Ah, sweet memorys .

Tot slot is er nog het coolste festival van het jaar, in het Limburgse Kievit. Pukkelpop mag zeker niet ontbreken in het zomers menu. Zelfs als je geen geld meer hebt om een ticket te kopen, loont het de moeite om je tent te nemen en er een paar dagen gaan camperen. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan, zoals ik enkele jaren geleden deed. Dan beland je op de verste camping, waar de interessantste mensen zitten. Destijds was mijn drugmenu nog beperkt tot het groene gras, maar ik heb daar dingen gezien die ik nergens anders meer gezien heb. Heb er een paar jaar later trouwens ook mijn eerste acidflash meegemaakt. Ja, waar blijft de tijd.

Ziezo. Als je dit alles aanvult met enkele weken in een warmer klimaat, Ibiza bijvoorbeeld, zou het al erg vreemd moeten lopen om er een slechte vakantie van te maken. Als iemand van jullie dit jaar toevallig in het Spaanse Calpé is, kan ik Comix ten sterkste aanbevelen. De muziek mag er dan al een samenraapsel zijn van Britney, La Bomba en Eurotrance, de openlucht bar maakt veel goed. See you there.

Leave a Reply